Uspešnica o Trubarju – Reformacija srca

Kot pred dobrimi 500-timi leti nam je v nedeljo, 21. 10. 2018, v Kulturnem centru Janeza Trdine naš rojak Primož Trubar ponovno spregovoril o glavnem sporočilu Svetega pisma.

Skozi pesmi, preko osebnih pričevanj in drame so nas nagovorili ljudje, ki so v svoje življenje sprejeli resnico Svetega pisma.

Gostovala je glasbeno-dramska skupina Dar srca, pod vodstvom Katarine Bordner in Todda Hunnicata.

Drama in pesmi so nas nagovarjale k predaji. Več stoletij smo bili Slovenci pod nadzorom moči nekoga drugega. Zakaj naj bi dobra novica, ki jo je Trubar želel povedati svojim »lubim Slovencem«, govorila ravno o predaji? Ker svoboda srca ne pride iz individualizma, samozadostnosti, neodvisnosti, ampak iz predaje – predaje Jezusu Kristusu, da se nehamo upirati in sprejmemo njegov brezplačni dar odrešenja. Predaja Jezusu prinaša pravo svobodo in gotovo upanje. Odgovora na življenjske probleme ne moremo najti v nas samih, ampak v Božji besedi. Resnica ni v nas, ampak v Božji besedi.

Način, kako stati in obstati, je isti za Trubarja in za nas, ne glede na to, ali mislimo, da nam gre dobro, ali pa da naše življenje razpada.

Prihaja dan reformacije. Sporočilo o reformaciji ne govori o jeziku, izobrazbi ali narodni identiteti. Govori o spremembi, o reformaciji srca. Sporočilo reformacije je sporočilo Svetega pisma – Božji brezplačni dar milosti prejmemo samo po veri v Jezusa Kristusa.

To je povabilo k drugačnemu življenju, k večnemu življenju, zdaj in za vso večnost. To je povabilo, da postanemo resnično duhovno živi, in sicer tako, da predamo svoje življenje Bogu.